O nama

Protkani živom prirodom, naši su vinogradi prošarali obronke Plešivice. Vrijeme leti, izmjenjuju se generacije u obitelji, ali tradicija uzgoja vinove loze i proizvodnje vina i dalje pruža neopisivu radost među nama. Vraćamo se prirodi neprestano, a ona nam uzvraća raskošnom različitošću, iz berbe u berbu, nagrađujući nas savršenim vinima.

Tradicija
Tri su generacije Šemberovih i sada svakodnevno aktivne na obiteljskom gospodarstvu u Donjim Pavlovčanima. Uz Zdenka, vizionara i glavnog kreatora naših vina, supruga Ivanka, kao njegova desna ruka, sudjeluje u svim segmentima rada vinarije, promocije i održavanja degustacija. Sin Nikola diplomirani je agronom, a kćeri Lucija (Vinska kraljica Zagrebačke županije 2016-2018 g.) i Klara uvijek su prisutne kako bi pomogle oko prijema gostiju. Zdenkovi roditelji, Ružica i Stjepan, ne popuštaju radom u vinogradu - prenose iskustvo i mudrost mlađim generacijama koju su godinama stjecali radom u vinogradu.

Ovi plešivički brežuljci već stotinama godina zaustavljaju pogled i oduzimaju dah. Mi smo tu samo da služimo prirodi i ponudimo Vama na uživanje ono najbolje od nje. Naše su berbe i vina odraz onoga što je godina dala. I kad pada kiša, i kad škripuće snijeg, dok žega ore zemlju, a lišće šuška pod nogama, beskrajni pjev loze, bubamara, leptira i ptica odjekuje vinogradima. Živa priroda, čista i nepatvorena, surova i blistava, kao naša vina, mirna ili pjenušava, bude emocije u onima koji ih piju i prepoznaju utkanu ljubav.

1991. godina bila je osobita za vinariju Šember. Prvi izlazak na tržište pod vlastitom etiketom. Krug ljubitelja božanskog nektara iz dan u dan samo je rastao. Šest godina kasnije izlazi i naš prvi pjenušac proizveden klasičnom metodom tj. MéthodeChampenoise. Dva desetljeća od prve etikete, 2011. godine izlazi i naše prvo vino iz amfore - Qvevri. Impresivan, graciozan, rajnski rizling u svom sjaju. Za vas pripremamo još neke novitete koji strpljivo drijemaju u našim podrumima i čekaju prvo punjenje.
Vina Šember nalaze se na renomiranim vinskim kartama najboljih hrvatskih restorana.

Vinogradi
Mjesto gdje provodimo najviše svog vremena. Mjesto gdje vino doista živi i nastaje. Obrađujemo 6 ha vinograda vlastitih nasada koji se rasprostiru na brdovitim terenima Plešivićko-Okićkog vinogorja. Pavel, Bresnica, Vučjak, Starjak, Mladina imena su naših vinograda okrenutih u smjeru jug – jugozapad. U njima prevladava alkalno, laporasto tlo s velikim udjelom vapna. Ovisno o položaju starost vinograda varira od 10 pa čak do 90 godina starosti. Ako bismo trebali definirati naš pristup vinogradu, onda bismo rekli da je to integrirana zaštita vinograda.

U podrumu
U podrumu nastojimo provesti što manje vremena. Puštamo vino da sazrije u miru do svoje spremnosti izlaska na tržište.

Za Chardonnay i Rajnski rizling koristimo drvene bačve od francuskog hrasta zapremine 1500 – 3000 l, a za Pinot crni i 500 litarske bačve.

Pjenušce radimo klasičnom metodom vrenja u boci i odležavaju na kvascima minimalno 2 godine, a plan nam je ići i na duže razdoblje. Ovisno o berbi proizvodimo oko 25 000 boca pjenušca te 25 000 boca mirnog vina.

2011. godine punili smo svoje prvo vino iz amfore. Rajnski rizling iz qvevrija (amfore) rađen je uz pomoć ove jedinstvene gruzijske tradicionalne metode proizvodnje vina. Qvevri, tj. glinene posude - amfore koje već više tisuća godina tradicionalno izrađuju stari majstori zanata u Gruziji ukopane su u zemlji u našem dvorištu.

Osim Rajnskog rizlinga i Pinot crni se pokazao izvrsnim u amfori, pa tako u našem podrumu iščekuje trenutak da i Vi uživate zajedno s nama u ovom fascinantnom vinu. Oba su vina u malim količinama iz limitirane serije.

Berba 2014. sugerirala nam je da napravimo i pjenušac iz amfore od Rajnskog rizlinga. Na finom će talogu uživati još koju godinu, koliko god mu treba da zasja u punom sjaju. S Vama želimo podijeliti još jednu novost. Sljedeće godine razveselit ćemo Vas još jednim pjenušcem. Pjenušac Pavel, koji je ime dobio po mjestu gdje živi naša obitelj, Donjim Pavlovčanima te sv. Pavlu čija se crkvica nalazi tik uz vinograde, na tržište će doći 2018. godine, a napravili smo ga od 90 % Chardonnaya i 10 % Plaveca žutog, stare plešivičke sorte.